Kansen grijpen in opkomende markten | Businessplancompetitie ‘Ondernemen Zonder Grenzen 2013’ van start

Kansen grijpen in opkomende markten | Businessplancompetitie ‘Ondernemen Zonder Grenzen 2013’ van start

NCDO, Persbericht

Na het grote succes van de drie voorgaande edities, organiseren NCDO en BiD Network ook dit jaar de businessplancompetitie Ondernemen Zonder Grenzen. Deze competitie daagt de Nederlandse ondernemer uit een innovatief businessplan te schrijven dat er in slaagt om zowel winstgevend als duurzaam te ondernemen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Wie vóór 18 juni een wereldidee indient krijgt een intensief coaching traject aangeboden.

“Win-win situatie”
NCDO en BiD Network, in samenwerking met Ernst & Young en De Investeerdersclub, willen met deze competitie duurzaam ondernemerschap stimuleren en Nederlanders inspireren om business opportunities te zien in opkomende markten. “Duurzame ondernemingen hebben een positieve impact in de ontwikkelingslanden. Er liggen daar volop marktkansen en de arbeids- en productiekosten zijn laag. Door banen of/en afzetmarkten te creëren, gaan de lokale economieën vooruit. Een win-win situatie”, aldus Kaline van Halder, projectleider van Ondernemen Zonder Grenzen.  “De nota van minister Ploumen laat zien dat het succes van Ondernemen Zonder Grenzen geen momentopname is. De combinatie van ondernemen en ontwikkelingssamenwerking heeft de toekomst.”

Gat in de markt: ‘mobiele’ voorlichting in Afrika
Voorlichting over hiv/aids is vaak nog heel ouderwets, met posters bijvoorbeeld. Hoe meet je daar het effect nu van? En wat bereik je er mee? Dit vraagstuk bracht Bas Hoefman en Hajo van Beijma van Text to Change ertoe hun marketing- en ICT-achtergrond te bundelen. Ze besloten mensen Oeganda voor te lichten via hun mobieltje en deden mee aan de businessplancompetitie: “We geloofden vanaf het begin in het idee, hoewel dat vertrouwen aanvankelijk door bijna niemand gedeeld werd. Intussen werken veel organisaties met ons samen en gaat het ontzettend goed. TTC zit inmiddels in 17 landen en bereikt miljoenen mensen. Vertrouwen in je eigen idee is dus heel belangrijk!”.

€100.000 investeringsgeld
Ondernemen zonder Grenzen daagt alle (door)startende en sociale ondernemers uit deel te nemen aan de competitie. Op 21 november vindt de finale van Ondernemen Zonder Grenzen 2013 plaats op kasteel Nyenrode. De winnaar maakt, naast andere prijzen, kans op €100.000 aan investering door De Investeerdersclub.

Voor meer informatie over Ondernemen Zonder Grenzen kijken op www.ondernemenzondergrenzen.nl.

Over NCDO:
NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking. NCDO voert onderzoek uit, geeft trainingen en stimuleert de meningsvorming over mondiale thema’s.

Over BiD Network:
BiD Network is een online community, waar zo’n 46.000 ondernemers uit opkomende markten en investeerders elkaar ontmoeten. Doelstelling is het stimuleren van ondernemerschap in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Related Blogs